Wansmaak\’s weblog

How to become the leader of the world!

  • Blog Stats

    • 1.911 hits

Stalin en watermanagement

Posted by wansmaak op augustus 6, 2006

maar te mooi om niet neer te zettenTim, 6 Aug 2006 12:35 uur
 Georgië, Kakheti/Gori

Ik weet niet wat wij hebben hierzo, maar onze aura’s zetten echt aan tot de meest onmogelijke dingen.

Allereerst hebben we die twee huizen waar we uit kunnen kiezen om te slapen. Op zich al kuxe zat. Dan komen we aan op het vliegveld en krijgen we een soort van surrogaatfamilie die ons rondleidt naar enkele bezienswaardigheden in de buurt (en die ons SMSen om na te vragen of alles goed gaat). Vervolgens mogen we mee op vakantie naar Svaneti (en dat zouden meer mensen moeten doen). En dan nu hebben we ineens laten zien dat niet alleen Wim-Lex goed is in watermanagement.

Ach, dan ook maar een paar dagen laten Ergens waren we al enorm verbaasd over al het stromende water dat we ’s nachts hoorden, maar toen we gingen kijken of we misschien geen kraan waren vergeten dicht te draaien, konden we telkens niks vinden.

De volgende ochtend daarentegen, wist Levan het wel meteen te vinden en wel in het huis van de buurman (zijn zoon, die momenteel in Nederland zit). Gevolg: twee verdiepingen vol met water en wij die onze luxe vakantie opgeven om dijken aan te gaan leggen en om emmertjes water te gaan halen (meer dan 2 helaas). Daar ging ons snobistische leven: terug naar de realiteit.

Gelukkig mochten we daarna mee naar Kakheti om weer een mooi klooster te bekijken (waar St Nino begraven ligt, de min of meer beschermheilige van de Georgisch Orthodoxe kerk).

De dag daarna heb ik mijn politicologische plicht gedaan. Op naar de slaapstad Gori! Jaja, die stad waar die ene meneer Lodder (mijn oom dus) het over heeft. Ergens moet ik hem gelijk geven: het is de geboorteplaats van Stalin en daardoor heeft het wel iets absurds over zich heen. Straten die nog naar hem vernoemd zijn (al geloven veel Georgiers dat het niet zo’n heel slechte man was als velen denken), een extreem mooi gedrocht van een standbeeld en HET museum. Het volgende stuk is een deel uit het praatje van het museum:

Sfeervol, dat past ook bij onze grote held Stalin! ‘Stalin is een verzetsheld, die streed voor het goede en de waarheid. Hij heeft veel kinderen, maar de meeste zijn niet de moeite waard om te vertellen. Hij streed tegen de Duitsers. Stalion was ook erg goed in het opzetten van fabrieken en collectieve landbouw: hoe goed van hem! Voor de rest zijn er nog wat jaartallen en toppunt van de collectie: jaja de Nederlanders hebben rode klompen cadeau gedaan aan hem (dus daar ging het geld van de communistische krant ‘de Waarheid’ naar toe. Het staat er bovendien nog in grote letters op ook).’

Ik geloof dat er alleen niks gemompelt werd over de magische prestatie van het overwinnen van Hitler: toch knap als je nog meer doden op je geweten hebt en ook nog eens nog steeds aanbid wordt.

Goed, dit stukje wordt te lang: een mooier verhaal in het volgende (en stiekem is die ervaring echt te briljant voor woorden)

Plaats een reactie